søndag 20. januar 2013

NRK, Ante, Honningsvågrevyen, Sverre Porsanger, Cirkus Arnardo, Lindmo, Jan Olsen, Rune Nilsson Samehets og 5 hersketekniker i Tromsø

Nu folkens. Nu må dåkker sætte av litt tid å læse igjennom Bloggen min her.
Det hær e litt dynamitt i diskusjonen om samehetsen i Norge.

I et par, tre år har æ sotte her å railla før mæ sjøl. Skreve om alt mulig på min egen måte. Et par gang har æ fått negative tellbakemeldinge på innlegg. Ikke voldsomt men et par små hint om at æ kanskje ikke e helt gjennomtenkt hær æ sett. I ettertid så ser æ jo det. Å spesielt mitt innlegg om samefolkets dag i fjor. Håpløst. Men i mitt finnmarksunivers så har vi jo tulla med saman, å førrtælt samevitsa så længe æ kan huske. På 80 tallet va det ganske heftig hetsing nordpå, å det mærka vi som reiste finnmark rundt på fotballtura. Inni hodet mitt regna æ med at det her va svunnen tid nu. Men NOT.

I november i fjor sendte NRK et program som het: Tilbakeslaget-Tromsø og de fem hersketeknikkene.
Bruk linken under for å se programmet. Det e et viktig program som vise litt om skrekken vi (i nord Norge) har mot å bli oppfatta som samisk!?
(http://tv.nrk.no/program/dnpr64000012/tilbakeslaget-tromsoe-og-de-fem-hersketeknikkene)

Æ fikk mæ en sjikkelig oppvækker når æ så det programmet. Ja æ fikk litt ondt i magen av mæ skjøl og av behandlinga det samiske folket har fått i Norge opp igjennom tida!

Trine Lise Olsen som småvulgære Anne Berit Balto, 
NRK Sapmi laget program med henne..
Foto: Screenshot

Så begynte æ å tenke, ka i fan e det som feile NRK? Har dåkker hørt radioprogrammet Lunch med Rune Nilsson? Jan Olsen, samen? Prøv å se her:
http://www.youtube.com/watch?v=MRiZW5HYuqY

Kors'n e det mulig at NRK lage en sånn dokumentar å samtidig lar Lunch holde på å fremstille saman (Jan Olsen) som mindre intelligent? og sinnsykt tungnemt, mens det i programmet fra Tromsø vises klipp fra Honningsvågerevyen med vår alles kjære "visesanger" Finn Arild Selnes i fri utfoldelse som same i forbindelse med hets og hersketeknikker?

I dag, 19/1-2013, satt han Sverre Porsanger og de to ungdomman i fra barne og ungdomsserien Hjerterått i studio hos ho Anne Lindmo. Her kommer det frem at han Sverre Porsanger, som spilte samegutten Ante for 40 år siden, blei med Cirkus Arnardo på tur etter å ha blitt populær som Ante, å at han Mikkel Gaup blei med Cirkus Merano etter å ha slått i gjennom med Veiviseren! E det mulig?? Porsanger mener også at han den dag i dag ikke kunne gått ut i Berlevåg eller Honningsvåg ikledd samekofte, uten å ha fått juling. Det har æ vanskelig førr å tru. Har vi ikke kommet længer? Hæ?

Æ har kjøpt mæ ei stjernelua som æ bruke å ha på haue når æ tar en vits eller hold en tale en sjelden gang her på vestlandet. Det e litt eksotisk her nede men e det helt på trynet nu? Må æ pakke ho bort å bare bruke ho når det e kaldt på øran?
Blogger Frank Ådne Pedersen synger sang til sitt fadderbarn, mai 2012

Førr å få litt fart i kommentarfeltet så skal æ sende linken tell bloggen min tell sjæfen i NRK, tell han Rune Nilsson i Lunch, tell ho Anne Lindmo å tell en journalist i avisa Nordlys, trur æ..

Førr det hær trengs vell å diskuteres, eller..?
http://tv.nrk.no/program/dnpr64000012/tilbakeslaget-tromsoe-og-de-fem-hersketeknikkene

5 kommentarer:

frk. Figenschou sa...

wow. æ har jo følgt bloggen din ei stund for den e så arti men æ må innrømme at æ avogtil e litt ubekvem med akkurat det her med det samiske som du nu sjøl nevne.
men nu e æ søkke imponert altså, det må æ bare si.

Frank Ådne Pedersen sa...

Ja æ må både takke og beklage Frk. Figenschou. Det hele e jo ganske absurd og at ingen nordnorske avise kommentere Sverre Porsangers utsagn fra i går e merkelig...

frk. Figenschou sa...

nei, æ vet ikke om det e så merkelig, det e veldig sjelden at det samiske når frem i media om det ikke e enten a) nåkka eksoisk eller b)en sametingspolitiker som nok en gang drit på draget eller c)nå som KRÆVE nåkka.

Frank Ådne Pedersen sa...

Ja der kom den første aviskommentaren: http://www.finnmarken.no/lokale_nyheter/article6454225.ece

Frank Ådne Pedersen sa...

Å den andre :-) http://www.finnmarkdagblad.no/nyheter/article6453998.ece