fredag 13. januar 2012

Nordlys og fuglehund

Mens nordlyse speile sæ over nordnorge sett æ hær sør å lure på kors'n det hadde vært å bo i nordnorge igjæn. Ja? E det så rart? Vi hold jo fan mæ på å få blåst haue av oss hær nede. Førr tredje måneden på rad.
Å så e det regn. Forhoildsvis mye rægn. Å ras. Forhoildsvis mange ras åsså.
Hær i jula smøyg vi ut fra Odda på tredje juledag. Da va det gådd næsten tyve ras utover langs fjorden. Heldigvis skulle vi følle ælva oppover. Æ filma litt på veien. Det va næsten som å rafte, mot strømmen.

Nei da e det ikke så rart at man ser mot nord kanskje? Å så har æ jo fuglehunda, ski å hagla som burde vært mer brukt.. Ho Uma va jo ung og lovandes længe men ho kan jo ikke være det hele livet. Ho spælle jo ikke på Viking heller. Æ føle at det e litt førr tidlig å pænsjonere ho som prøvehund å håpe på litt fint vintervær fremover. Sånn at vi kan lure oss tellbake tell hardanger å træne litt i fuggel.

Sånn sett e det nydeli å bo nordaførr. Kort vei tel rypa. Kort vei tell jobb. Kort vei tell samvirkelaget å tell pubben. Ja, ja kort vei tell Nav tænke æ vi sir. Ja førr det e jo ikke nødvendig å fløtte nordover førr å jobbe? Med så lite dagslys så e det jo ikke mulig å få trænt bikkja før båndtvangen begynne i april vess man e i arbeid. Å fære å renne rundt i midnattsol å tjutræne e kanskje ikke så lurt? Fjellfinnan har gode kjikkerta å kommer bare tell å "græve ærstattning" vess fuglehundan førstyrre reinan dæmmes.

Nei, æ får trøste mæ med at kanske ikke alt e så rosenrødt hjemme i nord heller? Ja dåkker skjønne, æ fikk et lite hæfte om Gamle Gamvik i julegave nu. Å dær kommer det fræm skal æ si dåkker, han steiki kor glad æ blei når æ læste et støkke som hete:

Kriminelle og ugudelige mennesker sendes til finnmark.
Hør bare hær.
Ut over 1600 tallet, i tidlig nytid, begynte det å bli problematisk å få folk til å seile nordover for å drive fiske og bosette seg. Det ytterste len i det dansk norske dobbeltmonarki kom til å fungere som forvisningssted for kriminelle og andre uønskede mennesker.

E ikke det hær nydelig læsning folkens? Hæ? Det e jo helt rått!
Fra København blei det bestæmt at tiggera å tyva å dæm som hadde seksuell omgang utenfor ækteskapet
blei sendt tell finnmark :-)  Myndighetan prøvde åsså å lokke folk nordover frivillig. Mhohahahaha, det e så bra. Frivillig tell finmark? Finnmark som i dag e mulighetenes fylke.
I 1691 blei finnmark fra sentralt hold erklært som fristed for de som ikke kunne betale sin gjeld. Etter 10 år ville de være gjeldfrie.
Å sånn hold dæm pinade på enda. Avskrivning av studielån å billig strøm. Kom folkens, kom tell finnmark :-)

Æ pessa mæ næst'n ut når æ læste det hær førrdi at kanskje reinvaske mæ førr mistanken om at æ har fjellfinnblod i mæ? Æ e kanskje litt søring? eller vestlending? Dær å da skjønte æ koffør æ ikke tåle frost å sprit så godt som en del av de innfødte dær oppe.

Først i 1773 gikk rentekammeret i København inn for at de som ble forvist, men samtidig hadde vist en god oppførsel på det sted de hadde blitt forvist til, fikk et stykke jord å slå seg ned på.

Men nu e alt på vei tell å snu. Staten peise på med oljeutvinning tell havs å med det kommer flere enn mæ tell å begynne å se nordover. Helt sikkert.
Bare et lite problem igjen, jussaman hold nu på å ta alt av eiendom fra finmarkingan igjen, å ingen ser ut førr å være i stand tell å stoppe dæm!?
Ka blir det næste: Skal finnmarkingen forvises sørover igjæn når rikdommen kommer? Kjæmp i mot folkens, kjæmp i mot!

Tellbake tell det hær med fuglehund. Ho søs å han Torfinn skal kjøpe sæ korthåra vorsteh. Det e stilig det. Dæm har funne valp i fra ei spennandes paring sørpå. (http://www.rypesnuta.no/) Æ e litt misunnelig. Det med valp å unghund e steike artig, å dæm skal prøve sæ på jaktprøve åsså. Tøft.
Æ prøvde å dreie dæm førsiktig over på Pointer, men nei. Ikke tale om. Dæm ville ha KV. Ja, ja tænkte æ, det e jo greit å begynne med en litt lættkjørt bil før du tæste ut en skikkelig rå en :-))

På facebook blei det i allefall sinnsykt mange kommentara når æ skreiv "Artig å lete etter ny jakthund igjen" Hele 47 kommentara....

Fuglehund e gøy, bare prøv.

God helg :-))

3 kommentarer:

Anonym sa...

men med den type holdninger kan du bare holde deg sørpå, finnmark trenger ikke flere uopplyste kranglefanter som bare kaster bensin på bålet.

Frank Ådne Pedersen sa...

Uhh, den kjente æ i magen. Kæm e du? Trur nok ikke du kjenne mæ siden du skriv det der ;-)

Bjørn Sletto sa...

Det e skummelt å væra morosam, berre spør Plumbo. Sjøl har e no nekta å måle noko som helst med farga Mocca, i rein sympati med stakkaran som blei utsatt for denna forferdelege rasismen. He-he.
Nei, fortsett med dine morosame innlegg du Frank. Dei fleste tå uss ser heldigvis humoren i dei.