mandag 10. desember 2012

Nord Norsk Julestemning

Ja folkens, det nærme sæ jul å vinter'n bit sæ fast på Klepp.
Hadde mæ nættopp en times spaser i turløypa rundt Kleppevarden og da slo det mæ. Næsten ikke en einaste turgåar utenom mæ å ho Uma. I knallvær, 6-7 minus å stjerneklart. Ikke mer en 3-4 støkka å se. Ja altså, det va ikke nån "støkka" æ mente no.
Det e da du skjønne at du e nordfra, når du går å kose dæ i frosten. Tænke på jul, ser på julestjærnan (adventstjærnan) og Randabærg-stakan i vinduan tell folk. Nissa og julekule.

Tankan går nordover tell tidlig 80 tall. Søskenflokken måtte ut med sparken å se i vinduan tell folk når det blei 1. søndag i advent. Julestjærne og snespray i skjønn forening. Ja snesprayen med skrifta God Jul kunne faktisk hænge igjen tell langt ut på sommer'n i nån vindu..
Å nån hadde tell å med to stjærne hænganes. Luksus. Ikke sånn som i dag. No e det 2x10 Ampers kurs tell julelysan hos de fleste. Må si som badevakten på Bjerga Hotell, jøye mei.

Nei på den tida va det lykke å gå rundt å glæde sæ tell han Åge, ho Stina og Samvirkelaget teipa igjen vinduan med gråpapir et par daga mens dæm gjorde klar juleutstillinga. 1. søndag i advent va det å hive sæ på sparken å sparke ned i værret førr å se i vinduan. Drømme sæ bort å peike ut ka man ønska sæ. I tellægg tell alt man hadde kryssa av i Select katalogen. Eller va det Brio??


Å så va det Jul i skomakergata. Hvem er denne karen med sekk å lue på. Steiki været, det va hardcore. I dag e det ingen onga som klare å sette i ro i en hel episode av JIS. Førr lite bass å lys å blink.
Hær tidlig i vår va æ litt bekymra førr om vi nån gang skulle få en skikkelig julekalænder på tv igjæn. Så æ foreslo førr ho mor i huset at vi kunne lage en skjøl. Hadde manuset klart. Det skulle handle om en litt småkåt kar fra et fiskevær langt nord i landet. En med sjikkelig julestæmning. Litt peiskos med nissedrakt å sånn. Men ho lokta lunta når æ sa vi måtte begynne innspellinga i mai. Sånn førr sikkerhets skyld. Førr å få satt alle scenan sjikkelig frem mot jul. Ho ho ho, tog du ann? 

Som dåkker skjønne, ideen om Julekongen ble skrinlagt og æ solgte tittelen tell NRK :-)

Nævnte æ julestrømpen? Har fortsatt min fra 70 tallet så nu får vi se om ho nissemor dukke opp i år åsså.

God jul alle sammen

Ingen kommentarer: